יהדות

הכירו את סוגי היהדות השונים בישראל.


מי שחי בישראל או אפילו רק מגיע לבקר בה ודאי תוהה לרגע מה ההבדל בין האנשים הדתיים שאנו נתקלים בהם ברחוב, שכן חלקם לבושים בשחור ולבן, אחרים חובשי כיפה סרוגה ואחרים חפים מסממנים דתיים כלשהם. אכן ישראל היא מדינת היהודים, אך גם היהודים שבה נחלקים ללא מעט תתי קבוצות או זרמים שהמשותף לכולם אולי מלבד לחילוניים, היא האמונה באלוהי היהדות.

קבוצה גדולה ונכבדת בישראל היא זו של החילונים, כאשר קשה כמובן להכליל על כמות גדולה כל כך של אנשים, אך רבים כלל לא מאמינים באלוהים אלא רואים במונח יהדות יותר מסורת ולכן דואגים לחגוג את החגים המרכזיים. אחרים אשר מאמינים באלוהים ומקפידים לשמור על השבת וגם על הכשרות מוכרים אצלנו לרוב כיהודים מסורתיים.

קשה מאוד להגדיר בדיוק מהם ההבדלים בין יהודי דתי לאומי או מה שמוכר כיום כציונות הדתית ליהודי חרדי ונדמה כי ההסבר הטוב ביותר הוא כי כולם אוהבים את השם ודואגים לקיים את מצוותיו אך באדיקות שונה זה מזה. אם נשאל דתי לאומי האם הוא מאמין באלוהים פחות מחברו החרדי ודאי כי התשובה תהיה שלילית, בעוד שבציבור החרדי רבים נוהגים לחשוב כי הדתיים הלאומיים ממלאים את המצוות על פי מה שנוח להם.

למרות זאת נדמה כי האמונה בכל הזרמים חזקה באותה המידה ורק דרך החיים או נכון יותר הדרך של כל אחד מהם למלא את המצוות ולהתקרב לאלוהים שונה. כך למשל חרדים נוהגים ללבוש בגדים בצבעי שחור ולבן, להקפיד באדיקות על צניעות הנשים ואינם מחזיקים במכשיר טלוויזיה בביתם, בעוד שדתיים לאומיים אינם מגבילים את עצמם לצבעם של הבגדים, אך מקפידים על צניעות יחסית ונוהגים לצפות בתכניות בטלוויזיה.

דוגמא נוספת להבדלים בין הזרמים השונים היא השפה, שכן חרדים לדוגמא במרביתם הם דוברי יידיש וזאת משום שעברית היא שפת הקודש ולכן יש לשמור אותה לתפילות, בעוד שדתיים לאומיים דוברים עברית ללא הבדל מהציבור החילוני. בנוסף חרדים רבים עוסקים אך ורק בלימודי תורה כאשר הנשים הן המפרנסות העיקריות, כאשר הגברים בציבור הדתי לאומי משלבים לימודי תורה יחד עם עבודה.

זרם דתי נוסף לדתיים הלאומיים או לחרדים הוא גם התנועה החסידית, גם הם מאמינים ואוהבים את השם לא פחות מאחיהם, אך גם כאן ההבדל בא לידי ביטוי באורח החיים והמנהגים. החסידים הם אילו המוכרים לנו בין היתר כחסידי ברסלב או חסידי נחמן מאומן הרוקדים ברחובות . יש אפילו שיאמרו כי החרדים רק לומדים, הציונות הדתית לומדת ועובדת והחסידים לומדים ורוקדים.

למרות האמונה באותה הדת, ההבדלים באורחות החיים מביאים גם לכך שכל אחד מהזרמים או הקבוצות יתכנס באותם הישובים או השכונות בערים וכך בישובי גוש קטיף נמצא לרוב את בני הציונות הדתית, הדתיים לאומיים שמקבלים את העיתונים שלהם וצופים באתרי חדשות משלהם כמו גם הציבור החרדי שנמצא בריכוזים גבוהים במאה שערים בירושלים או בעיר בני ברק וגם הוא צופה באתרי חדשות משלו עם עיתונים ומרכזים משלו.