סוכרת

מהי מחלת הסוכרת וכיצד ניתן להתמודד עימה.


מחלת הסוכרת מאגדת מס' בעיות הקשורות כולן להורמון אינסולין. בד"כ הלבלב (אשר ממוקם מאחורי הבטן) משחרר אינסולין, כדי לאפשר לגוף לאחסן ולהשתמש בשומנים ובסוכרים, אשר מקורם במזון שאנו אוכלים. סוכרת מתרחשת באחד מהמצבים הבאים:

  • הלבלב מייצר כמות קטנה של אינסולין
  • הלבלב אינו מצליח לייצר כלל אינסולין
  • כשהגוף אינו מגיב כמו שצריך, בזמן הפרשת האינסולין. מצב זה מכונה: תנגודת אינסולין.

סוכרת היא מחלה לכל החיים. חלק מאוכלוסיית העולם הסובלים מסוכרת, אינו מרגיש בסימפטומים, חלק חולה בשלביה הראשוניים – אך עדיין לא נמצאה לסוכרת ריפוי. מי שחולה במחלה, צריך לשמור עליה באיזון רפואי, כדי שלא להתדרדר לשלבים מתקדמים יותר.

כדי להבין יותר טוב את המחלה, צריך להבין את תפקיד האינסולין בגוף ובמילים אחרות – איך הגוף מנצל את המזון לצורך אנרגיה. גופנו מכיל מליוני תאים וכדי לייצר אנרגיה, הוא זקוק למזון, בצורתו הפשוטה ביותר. כאשר אתם אוכלים או שותים, חלק גדול מהמזון מתפרק לסוכרים פשוטים הנקראים "גלוקוז". הגלוקוז מועבר דרך מערכת הדם אל התאים, כדי שהם יוכלו לסייע לכם להפעיל את הגוף לביצוע פעולות יומיומיות.

כמות הסוכר במערכת הדם, נמצאת תחת איזון תודות להורמון האינסולין, אשר משוחרר במתינות בעזרת הלבלב. כאשר רמת הגלוקוז בדם שלכם גבוהה, הלבלב ישחרר עוד מנת אינסולין, כדי לשלוח את הגלוקוז לתאים. כך יורדת רמת הגלוקוז בדם שלכם. כדי לשמור שרמת הגלוקוז בדם שלכם לא תרד נמוך מדי, המח "מסמן" לכם לאכול משהו, ומשחרר עוד גלוקוז מהמחסן שלו, הממוקם בכבד.

לאנשים הסובלים ממחלת סוכרת, אין אינסולין לשחרר, או שגופם מתנגד להורמון וכך רמת הסוכר בדם שלהם גבוהה וזה מצב המכונה: רמת סוכר גבוהה בדם. להלן סוגי הסוכרת:

סוכרת מסוג 1 מתרחשת כאשר תאי ייצור האינסולין בלבלב (המכונים תאי בטא) נהרסים ע"י מערכת החיסון. הסובלים מסוכרת מסוג 1, נאלצים להזריק אינסולין, כדי לאזן את רמת הסוכר בדמם. סוכרת מסוג 1 בד"כ מתחילה אצל אנשים בגיל מתחת לגיל 20, אך יכולה גם להתרחש בכל גיל.

סוכרת מסוג 2 - להבדיל מהסובלים מסוכרת סוג 1, לסובלים מסוג זה של סוכרת יש ייצור של אינסולין. למרות זאת, ייצור האינסולין שהלבלב שלהם מייצר אינו מספיק בכמותו או שהגוף דוחה אותו. כאשר אין כמות מספקת של אינסולין או שהגוף דוחה אותו, גלוקוז אינו יכול להגיע לתאי הגוף.